«ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ»
 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

Ο Κήπος του Ιπποκράτη είναι ένας βιολογικά πιστοποιημένος βοτανικός κήπος.
Στον κήπο μας κανείς μπορεί να βρει αυτοφυή βότανα, άγρια δένδρα, φρούτα και λαχανικά.
Κατά την διάρκεια 10 χρόνων λειτουργίας του Κήπου στον χώρο μας έχουν φυτευτεί 2.000 κυπαρίσσια περιμετρικά, από μαθητές των σχολειών του νησιού.
Στον βοτανικό μας κήπο θα βρείτε δενδρολίβανο, δάφνη, μελισσόχορτο, ρίγανη, λουΐζα, φασκόμηλο,θυμάρι,θρούμπι, λεβάντα,σάψιχο,μέντα,βασιλικό,αλόη κ.α.

Δένδρα αιωνόβια υπάρχουν γύρω μας όπως ο κέδρος, του οποίου το είδος προστατεύεται στην περιοχή μας μια που βρισκόμαστε δίπλα στο καταφύγιο άγριας ζωής της Πλάκας.

Επίσης θα βρει κανείς μηλιές, ροδακινιές, ροδιές, χουρμαδιές, μουριές, συκιές, λεμονιές και άλλα δένδρα.
Στον χώρο μας προσπαθούμε να παράγουμε όσο μεγαλύτερη ποικιλία ειδών με βιολογικές μεθόδους.
Ο στόχος μας η διδασκαλία της γεωργίας έτσι ώστε να έχουμε στο μέλλον τα αναγκαία αγαθά που θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση της ιατρικής μέσα από την διατροφή μας.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες μερικών βοτάνων:

  • Δενδρολίβανο – Rosmarinus officinalis

Αρωματικός αειθαλής θάμνος το δενδρολίβανο ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών.
Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και το έκαιγαν και ως θυμίαμα.
Xρησιμοποιείται στην παρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τις διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα.

  • Δάφνη η ευγενής  – Laurus nobilis

Aρωματικό φυτό της οικογένειας των Δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη.

Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι’ αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί της (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.

  • Μελισσόχορτο – Μelissa officinalis

Ένα από τα πιο γνωστά βότανα με το οποίο ασχολήθηκε ο Διοσκουρίδης, ίσως ο επιφανέστερος βοτανολόγος και φαρμακολόγος του Αρχαίου Κόσμου, είναι το περιώνυμο μελισσόχορτο.
Κατά τον Διοσκουρίδη εάν βρέξουμε τα φύλλα του βοτάνου με κρασί και τα κάνουμε κατάπλασμα μπορούμε να βοηθηθούμε στην αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από σκορπιούς και αράχνες – φαλάγγια ή των δαγκωμάτων από σκύλους.
Το αφέψημα των φύλλων κατά τον μεγάλο μας βοτανολόγο είναι κατάλληλο για πάρα πολλές χρήσεις. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ ευθείαν σαν υλικό για ατμόλουτρα. Επιπροσθέτως είναι κατάλληλο εμμηναγωγό. Από την άλλη μεριά είναι χρήσιμο σε όσους υποφέρουν από οδονταλγίες γιατί μπορεί να το αξιοποιήσουν για στοματικές πλύσεις. Ομοίως, χρησιμεύει για κλύσμα σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Στην πρακτική ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιρρευματικό, ορεκτικό και αντιασθματικό. Συνιστάται κυρίως για να αντιμετωπισθούν πόνοι και σπασμοί του στομάχου, κωλικοί, δυσπεψίες, εμετοί λόγω εγκυμοσύνης, νευρικές κρίσεις, πόνοι των δοντιών, κ.ά.

  • Λουίζα  – Lippia citriodora

Tης οικογένειας των Verbenaceae.

H λουίζα χρησιμοποιείται για νοσήματα του στομάχου, σταματά την διάρροια και την αιμορραγία, είναι αποτελεσματικό τονωτικό αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό, αντιπυρετικό, διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων.

Tο αφέψημα της είναι άκρως ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα καθώς βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες, κολικούς του στομάχου και των εντέρων.

  • Φασκόμηλο – Salvia officinalis

Ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων.

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.

Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφθρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
Έχει τονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό και κατά των νευραλγιών. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό.

  • Ρείκι – Erica manipuliflora

Θάμνος αειθαλής της οικογένειας Ericaceae.
Θεωρείται ότι το ρεικόμελο είναι πραγματικό φάρμακο για παιδιά που πάσχουν από αδενοπάθεια και η γύρη της ερείκης θεραπεύει ασφαλώς την προστατίτιδα των ηλικιωμένων.