Το πολιτιστικό κέντρο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ δημιουργήθηκε από την Γιούλη Ζαφειράτου το 2008 με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσο των προγραμμάτων Leader+.

H Γιούλη Ζαφειράτου σπούδασε βρεφονηπιοκομία στην σχολή του Ανδρέα Συγγρού το 1997 και παράλληλα παρακολούθησε τα σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη τα έτη 1998 – 1999.

Το έτος 2001 ταξίδεψε στην Ζιμπάμπουε όπου έμεινε επί 1 μήνα στην ζούγκλα στα νότια της χώρας και ήρθε σε επαφή με τα σχολεία στο χωριό Μούτζι και ξεκίνησε μια επικοινωνία με τους κατοίκους των χωριών.

Στην συνεχεία το 2002 περπάτησε την έρημο του Σινά για ένα μήνα όπου εκεί έμαθε την κουλτούρα των Βεδουίνων αλλά και κατανόησε τις δυσκολίες που έχουν οι άνθρωποι της ερήμου. Ήρθε σε επαφή με Αιγύπτιους καλλιτέχνες και δημιουργήθηκε μια γέφυρα μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Το 2003 δημιούργησαν με την οικογένεια της το πρότυπο αγροτουριστικό ξενοδοχείο «Το Μικρό Χωριό» το οποίο δραστηριοποιείται στον αγροτουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Κω παρακολούθησε σεμινάριο προστασίας του περιβάλλοντος έτσι μέσω αυτού ξεκίνησε ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μαστιχαρίου και ευαισθητοποίησε τους επισκέπτες στην αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης και του πολιτισμού.

Το 2008 δημιούργησε το πολιτιστικό κέντρο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ όπου ασχολείται με την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την προστασίας του περιβάλλοντος. Αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές μας ρίζες δημιουργήσαμε προγράμματα στα σχολεία του νησιού αλλά και καλλιτεχνικά σεμινάρια. Το 2008 ταξιδέψαμε στο Μέξικο και την Γουατεμάλα οπού ήρθαμε σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο Φιλοσοφίας της πόλης Πουέμπλα για την φιλοξενία σπουδαστών στο πολιτιστικό κέντρο.

Το 2009 μέσο των προγραμμάτων του κέντρου δενδροφυτεύσαμε με τα παιδιά 500 δένδρα και ανακυκλώσαμε με πρωτοβουλία του κέντρου 1 τόνος υλικών.

Το 2010 δημιούργησε την ταινία «Γαία» η όποια προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ οικολογικών ταινιών στην Ρόδο τον Ιούνιο του 2010.

Κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων ταξιδεύοντας στην Κόστα Ρίκα έναν από τους τελευταίους παραδείσους της γης μας , την Κολομβία και το Εκουαδόρ αλλά και το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή και την Ζούγκλα του Αμαζονίου. Ήρθαμε σε επαφή με ντόπιους αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που πασχίζουν να κρατήσουν αυτόν τον πλανήτη ζωντανό για τα παιδιά του μέλλοντος.

Σήμερα συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια της Αμερικής, βοτανικούς κήπους στην Κεντρική Αμερική, εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ευρώπης σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε θέματα προληπτικής υγείας των παιδιών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα διδάσκουμε όποιον ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει το πνεύμα του , πάντα με βάση τις πανανθρώπινες αξίες πέρα από εθνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Γιατί η γη ανήκει στα παιδιά της και ο πολιτισμός μας τώρα πια πρέπει να είναι πανανθρώπινος.

«Η Γαία είναι μια ζωντανή οντότητα, μητέρα όλων μας και όπως είπαν από πολύ παλιά τα αδέλφια μας οι ινδιάνοι , την γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγονούς μας, αλλά την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.»