Το πολιτιστικό κέντρο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ δημιουργήθηκε το 2018 από την Γιούλη Ζαφειράτου με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσο των προγραμμάτων Leader +

Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι αναπαράσταση ενός Αρχαίου Ελληνικού Οικισμού στον οποίο προβάλουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές μας ρίζες δημιουργήσαμε προγράμματα στα σχολεία του νησιού αλλά και καλλιτεχνικά σεμινάρια.

Απο το 2009 εως το 2020 μέσω των προγραμμάτων του κέντρου φυτεύσαμε με τα παιδιά των σχολείων πάνω από  2000 δένδρα και βότανα.

Το 2010 δημιουργήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Γαία» η όποια προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ οικολογικών ταινιών στην Ρόδο τον Ιούνιο του 2010 αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την Οικολογία.

Κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων ταξίδεψε, στην Αφρική, στην Βραζιλία, την Κολομβία και το Εκουαδόρ, το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή και την Ζούγκλα του Αμαζονίου. Ήρθε σε επαφή με ντόπιους αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που πασχίζουν να κρατήσουν αυτόν τον πλανήτη ζωντανό για τα παιδιά του μέλλοντος.

Μέσω των διεθνών προγραμμάτων συνεργάστηκε με διεθνή πανεπιστήμια όπως το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο  Φαρμακολογίας του Σαν Ντιέγκο, του Σινσινάτι, της Λουιζιάνα, του Ιλινόις και το Κολλέγιο Σενταρ Κρεστ. Επίσης δημιούργησε τον Κήπο του Ιπποκράτη στον εθνικό  βοτανικό κήπο στην Πόλη Τσολούλα ,στο Μεξικό.

Το 2019 το πολιτιστικό κέντρο Ο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ μπήκε κάτω απο την Αιγίδα της UNESCO.

Σήμερα μετά από 12 χρόνια λειτουργίας το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το χώρο, να καλλιεργήσει το πνεύμα του και να συνδεθεί με την φιλοσοφία του Πατέρα της Ιατρικής, πάντα με βάση τις πανανθρώπινες αξίες πέρα από εθνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ευχαριστούμε πολύ

Γιούλη Ζαφειράτου