Το πολιτιστικό κέντρο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ δημιουργήθηκε από την Γιούλη Ζαφειράτου με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσο των προγραμμάτων Leader +

Ο Κήπος του Ιπποκράτη δημιουργήθηκε το 2008, στο κέντρο μας  αναδεικνύουμε  τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές μας ρίζες δημιουργήσαμε προγράμματα στα σχολεία του νησιού αλλά και καλλιτεχνικά σεμινάρια.

Απο το 2009 εως το 2020 μέσω των προγραμμάτων του κέντρου φυτεύσαμε με τα παιδιά των σχολείων πάνω από  2000 δένδρα και βότανα.

Το 2010 δημιουργήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Γαία» η όποια προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ οικολογικών ταινιών στην Ρόδο τον Ιούνιο του 2010 αλλά και σε διεθνή οικολογικά ντοκιμαντέρ.

Κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων ταξιδέψαμε, στην Αφρική, στην Βραζιλία, την Κολομβία και το Εκουαδόρ, το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή και την Ζούγκλα του Αμαζονίου. Ήρθε σε επαφή με ντόπιους αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο που πασχίζουν να κρατήσουν αυτόν τον πλανήτη ζωντανό για τα παιδιά του μέλλοντος.

Μέσω των διεθνών προγραμμάτων μας συνεργαστήκαμε  με διεθνή πανεπιστήμια όπως το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο  Φαρμακολογίας του Σαν Ντιέγκο, του Σινσινάτη, της Λουιζιάννας, του Ιλλινόης και το Κολλέγιο Σενταρ Κρεστ. Επίσης δημιούργησε τον Κήπο του Ιπποκράτη στον εθνικό  βοτανικό κήπο στην Πόλη Τσολούλα ,στο Μεξικό.

Το 2019 το πολιτιστικό μας κέντρο μπήκε κάτω απο την Αιγίδα της UNESCO.

Σήμερα μετά απο 12 χρόνια λειτουργίας ο κήπος μας είναι ανοιχτός για  όποιον ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει το πνεύμα του, να συνδεθεί με την φιλοσοφία του Πατέρα της Ιατρικής, πάντα με βάση τις πανανθρώπινες αξίες πέρα από εθνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ευχαριστούμε πολύ

Γιούλη Ζαφειράτου