«Αρχαίων Οίκος »
Ο Κήπος του Ιπποκράτη

Το πολιτιστικό κέντρο Αρχαίων Οίκος «O Κήπος του Ιπποκράτη» βρίσκεται στο Μαστιχάρι της Κω και αποτελεί μια πιστή αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού οικισμού του 5ου π.Χ αιώνα. Ειδικεύεται στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού τρόπου ζωής την εποχή που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης ο Κώος.

Αποτελείται από ένα Σπίτι ακριβές αντίγραφο της εποχής, μια Φιλοσοφική Στοά, ένα Πέτρινο Θέατρο, τους Κήπους με τα βότανα, το Μουσείο της Δήμητρας με τα αγροτικά εργαλεία, το Εγκοιμητήριο, τον Ναό και τον Αμπελώνα.

Η δημιουργία του Κέντρου έχει σκοπό την μύηση του επισκέπτη μας στον τρόπο ζωής των προγόνων μας αλλά και την σύνδεση του με την Ιατρική τέχνη εκείνης της εποχής.

Ancient House
09/07/19

Αρχαίων Οίκος

Το αντίγραφο του Οίκου στον Κήπο του Ιπποκράτη είναι κατασκευασμένο πάνω στα πρότυπα των αρχαίων σπιτιών του 5 αιώνα π.Χ. Μπαίνοντας ο επισκέπτης στην αυλή συναντά το άγαλμα του Δια του Ερκείου. Εκεί ήταν και ο βωμός που οι αρχαίοι πρόγονοι έκαναν προσφορές στους θεούς, για να ζητήσουν βοήθεια και αφθονία. Ο Δίας προστάτευε τον οίκο όσο και η Εστία. Μια από τις βασικές ιδιότητες του Δια ήταν η φιλοξενία και βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας έως σήμερα. Προχωρώντας μπαίνουμε στον κυρίως οίκο, την εστία και το λουτρό. Ο οίκος μας φιλοξενεί έπιπλα τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν βρεθεί στoυς δρόμους των ελληνικών πόλεων και έχουν συλλεχθεί με πολύ αγάπη. Έτσι όπως βρισκόμαστε στο κέντρο του οίκου μας θα…
Philosophers Arcade
09/07/19

Φιλοσοφική Στοά

Ο επισκέπτης μπορεί να δει μπαίνοντας στο χώρο μας, τη φιλοσοφική στοά. Είναι κτισμένη από τα άξια χέρια παλιών μαστόρων του νησιού, με πέτρα από το λατομείο της Κεφάλου και έχει ξύλινη σκεπή με παλιό κεραμίδι. Η τεχνική είναι αντίστοιχη με εκείνη των προγόνων μας και η λιθοδομή ακολουθεί την τεχνοτροπία της εποχής. Στο δυτικό τοίχο ανάγλυφα εκμαγεία με αρχαία θέματα επισημαίνουν στον επισκέπτη την ουσιαστική αξία της φιλοσοφημένης ιατρικής τέχνης. Η στοά λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και πινακοθήκη και κάποιος μπορεί να διαβάσει τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και να θαυμάσει τους νέους Έλληνες δημιουργούς. Τα αντικείμενα που εκτίθενται διασώθηκαν από την αστικοποίηση που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Παρουσιάζονται βιβλία του 1920 και αντικείμενα από τα νοικοκυριά τον…
The Gardens
09/07/19

Ο Κήπος

Ο Κήπος του Ιπποκράτη είναι βιολογικά πιστοποιημένος βοτανικός κήπος. Κατά την διάρκεια 10 χρόνων λειτουργίας του κήπου, στον χώρο μας έχουν φυτευτεί 2000 κυπαρισσάκια περιμετρικά, από μαθητές των σχολειών του νησιού. Στους κήπους μας μπορεί να βρει κανείς άγριους κέδρους που η ηλικία τους κυμαίνεται από 5 έως και 500 χρόνια. Οι κέδροι είναι προστατευόμενα είδη και την ηλικία τους μπορεί κάποιος να την καταλάβει μετρώντας το ύψος τους: Kαθώς το δένδρο ψηλώνει 10 εκατοστά το χρόνο, ένα δένδρο 5 μέτρων έχει ήδη φτάσει να ζει μισό αιώνα. Εκτός όμως, από τους υπερήλικους κέδρους θα βρείτε στον κήπο μας αυτοφυή άγρια βότανα, όπως λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, βάλσαμο, λάβδανο και ρείκι. Καλλιεργούμε επίσης σταφύλια από τα οποία κάνουμε κόκκινο ξηρό…
Demeters museum
09/07/19

Μουσείο της Δήμητρας

Το «Μουσείο της Δήμητρας», με τοιχογραφίες από αρχαία αγγεία και συλλογή από παλιά γεωργία μερικά από τα οποία έχουν βρεθεί στην περιοχή που βρίσκεται ο Κήπος τώρα. Σε αυτή την περιοχή οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν για ένα τσάι.
Dancing Satyr Theater
09/07/19

Θέατρο του Ορχούμενου Σάτυρου

Στο θέατρο του Κήπου μας, το οποίο ονομάζεται «Θέατρο του Ορχούμενου Σάτυρου» και είναι πέτρινο, χωρητικότητας 80 ατόμων γίνονται οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις μας, με θέματα από την αρχαία Ελλάδα και πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν τη παράδοση των Δωδεκανήσων και της Κώ. Μετά τα δρώμενα που διεξάγονται στο μικρό μας θέατρο ευχόμαστε να μπορέσουμε να δούμε τη ζωή με καλύτερο μάτι και να κατανοήσουμε πως αυτή, όσο δύσκολη και αν είναι, έχει πάντα ένα κομμάτι τραγικό και ένα κωμικό. Εξάλλου «ο κόσμος είναι όλος μια σκηνή θεάτρου» είπε ο Σαίξπηρ.
Altar
09/07/19

Ο Βωμός

Ο Βωμός είναι μια αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού βωμού, όπου οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν αρωματικά φυτά στη φωτιά που ήταν μόνιμα αναμμένη μπροστά από το άγαλμα του Θεού Ασκληπιού.
The Dreaming Medicine Room
09/07/19

Εγκοιμητήριο

Η Εγκοίμηση ήταν μια τελετουργική πρακτική, η κορύφωση μιας διαδικασίας του να κοιμηθεί κάποιος σε ένα ιερό χώρο με σκοπό να δεχτεί ένα αποκαλυπτικό όνειρο είτε για μαντικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς. Η εγκοίμηση κυρίως είναι συνδεδεμένη με την Ιερή Ιατρική του Ασκληπιού και αντανακλά ευρύτερα την αντίληψη της αρχαιοελληνικής σκέψης για την έννοια της ίασης και της θεραπείας».
The Temple
09/07/19

Ο Ναός

The Vineyard
10/07/19

Ο Αμπελώνας

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ξεναγήσουμε στων αμπελώνα μας και να σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε το κρασί μας και μία ποικιλία κρασιών στον τόπο όπου παράγονται. Η Οικογένεια μας καλλιεργεί τον Αμπελώνα έκτασης 4 στρεμμάτων από το 2005 καλλιεργώντας  την ποικιλία 'Αγιωργήτικο" , ένα ερυθρό ξηρό κρασί διάσημο για τα πολύπλοκα αρώματα, την ισορροπημένη οξύτητα και τις ευγενείς τανίνες που το κάνουν να ξεχωρίζει. Κάθε Σεπτέμβριο κάνουμε τον τρύγο, μαζί με το πάτημα των σταφυλιών ακολουθώντας μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες της Ελλάδας η οποία γινόταν αφορμή για γιορτή, συνοδευόμενος από τα ανάλογα έθιμα.